Nijedna žrtva više!

24. novembar 2023

Ovom kampanjom se pridružujemo i ove godine svjetskom obilježavanju 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama, koja traje od 25. novembra do 10. decembra (Međunarodnog dana ljudskih prava), sprovodeći kampanje podizanja svijesti javnosti o ovom obliku nasilja u Republici Srpskoj pod nazivom „Bijela vrpca – Muško NE nasilju nad ženama“- nošenjem bijele vrpce čijim nošenjem se muškarci, u periodu od 25.11 – 10.12.2023. godine, priključuju ovoj značajnoj kampanji i time daju poruku javnosti, da se zalažu za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama i „Stop nasilju nad ženama- Nijedna žrtva više!”.

Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske ovogodišnjom kampanjom “Nijedna žrtva više!” ima za cilj podići svijest javnosti o ovoj vrsti nasilja i ubistvu žene kao najsurovotijem obliku nasilja nad ženom od strane muškarca.

Rodno zasnovano nasilje jedan je od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava i narušavanja ljudskog dostojanstva. To je pojava sa kojom se suočavaju sve države i koja pogađa milione žena i ovaj problem je civilizacijski izazov svakog društva. Njegova specifičnost u odnosu na ostale oblike nasilja je ta što se uvijek pojavljuje u zoni privatnosti, najintimnijoj sferi života, u kojoj bi svako trebao da se osjeća sigurnim. Najfatalniji ishod nasilja nad ženama je femicid- ubistvo žene od strane partnera, stoga ovogodišnja kampanja nosi naziv “Stop nasilju nad ženama - Nijedna žrtva više! Za siguran život svake žene“.


Savjet učenika u humanitarnoj akciji

24. novembar 2023

Članovi Savjeta učenika protekli mjesec skupljali su sredstva za pomoć porodici Novaković, koja živi u teškim uslovima.
Troje mladih sa teškoćama u razvoju su 23. novembra 2023. posjetili naši učenici i uručili im poklone. Članovi Savjeta ističu da se apel za pomoć Novakovićima daleko čuo i mnogi dobri ljudi već su mu se odazvali.
"Mi iz Savjeta učenika Tehničke škole uz pomoć bibliotekarke i koordinatorke Vesne Đukanović skupili smo sredstva na nivou čitave škole. Kupili smo poklone, darovali Novakovićima i proveli sa njima ugodno vrijeme. Možda je fraza da nam je satisfakcija za naš trud bila u njihovoj radosti i osmijesima, ali stvarno je bilo tako. To se ne zaboravlja, a najviše emocija je izazvao snimak pozdrava podrške koji smo kreirali i snimili. Ovoj porodici, osim materijalne, uvijek je dobrodošla i podrška i druženje. Nadamo se i mi i oni da će se ova posjeta ponoviti", navela je Borika Milović, predsjednica Savjeta učenika
Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

20. novembar 2023

Predstavnici Savjeta učenika Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ obilježili su 17. novembar - Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata.
Kroz obilježavanje ovog dana učenici naše škole htjeli su ukazati na svoja prava. U hodnik škole postavili su kutiju u koju su ubacivali svoje prijedloge/ sugestije za bolje školovanje. Nakon toga, izradili su pano na kome su ispisali šta je to što oni smatraju da bi poboljšalo njihovo školovanje.
Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su strijeljani bez prethodnog suđenja.

Elektronski dnevnik

Elektronski dnevnik za učenike i roditelje. Pristupni podaci se mogu preuzeti od odjeljenskog starješine.
Klikom na logo eDnevnika otvoriće se stranica edukom.org na kojoj se nalazi aplikacija eDnevnika za srednje škole. Dakle, ne koristi se aplikacija sa roditelj.skolers.org
Ukoliko greškom pristupite domenu skolers.org neće biti prihvaćeno korisničko ime i lozinka.Orden Njegoša prvog reda za Tehničku školu

Za posebne zasluge u prosvjeti i aktivnosti kojim se doprinosi opštem napretku i ugledu Republike Srpske, Ordenom Njegoša prvog reda odlikovana je JU Tehnička škola "Mihajlo Pupin".
Predsjednica Republike Željka Cvijanović uručila je orden direktoru Škole Milenku Maksimoviću na svečanosti u Banskom dvoru u Banjaluci 8. januara 2022. godine, povodom obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike.