Novije

Arhiva

Predavanje za maturante Tehničke škole „Mihajlo Pupin“

28. decembar 2019

Strpljenje, rad, trud i izazovi sastavni su dio obrazovnog puta
Ceca Kraišniković, doktoranda na Tehničkom univerzitetu u Gracu, nekadašnja učenica Tehničke škole i đak generacije, razgovarala je 27. 12. sa maturantima, tehničarima računarstva, o svom obrazovnom putu i predstavila im projekte na kojima je dosad radila.
Kraišnikovićeva se odazvala pozivu da svoja znanja podijeli sa ostalima, sa željom da motiviše mlađe naraštaje da uče, te je maturantima govorila o značaju vannastavnih aktivnosti i algoritmima koje koristi, a koje je naučila još kao učenica, član sekcije programiranja.
„Strpljenje, rad, trud, kao i razni izazovi sastavni su dio našeg obrazovnog puta“, istakla je Ceca Kraišniković, koja je osnovne studije završila na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, studijski program Računarstvo i automatika, a master studije na Tehničkom univerzitetu u Gracu, Austrija, a zatim upisala i doktorske studije na istom univerzitetu. I master i doktorske studije su na studijskom programu Računarske nauke, na institutu za teoretsku informatiku, a oblasti usavršavanja su vještačka inteligencija (artificial intelligence) i računarska vizija (computer vision). U narednom periodu Kraišnikovićeva će raditi na projektu izgradnje čipa na kome će vještačka neuronska mreža generisati signale slične moždanoj aktivnosti određene regije mozga. Na ovaj način bilo bi moguće stimulisati regije mozga sa oštećenjem, a samim tim i otklanjati nedostatke.